Schrijf je in voor de Weekagenda:

Bunkercomplex Overvoorde

Bunkers

De Duitse activiteiten in het Park Overvoorde in Rijswijk begonnen in de 2e helft van 1940. Een onderdeel van de Duitse Luftwaffe, een z.g.n Funkhorchstelle (afluistereenheid), nam het park in gebruik. In de periode die volgde werd een groot aantal, verschillende gebouwen zoals onderkomens en bunkers gebouwd. Vandaag de dag resteren er nog 6 personeelsbunkers van het type Küver413a en de grote SK commandopost. Verder is er nog een voormalig Duits bad- en douchegebouw, keuken- en kantinegebouw en een onderhoudsgarage.

De aanwezigheid en het vrij voorhanden zijn van deze uit de oorlog resterende objecten en bunkers, was de primaire reden waarom de organisatie Bescherming  Bevolking (B.B.) bij haar oprichting in 1952, in het Park Overvoorde zijn intrek nam en er in de aanwezige leegstaande Duitse bunkers een commandopost en opleidingscentrum inrichtte.
Door de toenemende dreiging van het atoomgevaar bij een mogelijk conflict wordt er eind jaren 60 een nieuwe atoombestendige commandopost naast gebouwd. De in 1969 in gebruik genomen “atoombunker” is heden ten dage weer volledig ingericht als BB-commandopost en ziet eruit alsof hij ieder moment weer in gebruik kan worden genomen.
Foto: RHI